|
DanielTomiuc
|
 |
« on: March 02, 2010, 09:25:15 AM » |
|
Se posta o fotografie pe saptamana cel mult, autorul fotografiei sa nu fie membru Agora-Foto, iar ca specificatii fotograia sa contina Numele Autorului rosu si boldat si se va pune linc catre sursa, _____________________________ Autor foto: Fotograf Sursa: Link spre locatia sursei.
|
|
|
|
|
|
CANON EOS 650 - film 35mm - CANON ZOOM LENS 35-70mm 1: 3.5 -4.5.
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #1 on: March 02, 2010, 09:32:07 AM » |
|
Pun una de inceput. Autor foto: Rui PalhaSursa: http://10294.portfolio.artlimited.net/image/en/112486______________________________________________________ COPYRIGHT NOTICE Copyright © Rui Palha (Portugal), All rights reserved. This artwork can't be used without written consent from its author.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #2 on: March 02, 2010, 10:41:40 AM » |
|
Īmi place Rui Palha, deşi e un fotograf care nu este foarte consecvent decāt ca stil de a fotografia. Nu este fidel unui anume tip de fotografie (social, stradal, studio, nud, etc.)
Fotografia postată de tine cred că se īncadrează foarte bine la o temă socială. Factorul de close-up aplicat şi atitudinea subiectului īmi aduce poate aminte de felul īn care persoanele de culoare se raportează acum la discriminarea la care au fost supuşi de-a lungul vremii (şi īncă sunt) Eu văd zāmbetul acestui copil ca pe o eliberare, o atitudine relaxată īn contrast cu statutul de sclav al vremilor trecute.
Evident că poate nu acesta este mesajul de facto al fotografului, or poate nu a vrut să transmită niciun mesaj īn sine, īnsă poate tocmai īn asta constă calitatea unei fotografii, aceea că are un subiect suficient de plin īncāt să putem croşeta pe el noi sensuri. Ceea ce susţine mai departe ideea că arta este īn fond, subiectivă.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #3 on: March 02, 2010, 11:09:27 AM » |
|
Felul de a vedea lucrurile prin fotografiile facute de Rui nu este tot timpul foarte bine definit, abordeaza lucrurile-personajele diferit, dar analizandu-L mai indeaproape, vorbind mult cu El pe acesta tema, am concluzionat ca abordeaza subiecte diferite, in cadre predomina (uneori mai subtil alteori mai pragmatic) tema sociala, Subiectul general al fotografiilor sale nu este neaparat strada, chiar daca strada este omniprezenta in mare parte parte a fotografiilor sale, as spune ca mai de graba integreaza Omul in strada, ca si cum strada face parte din viata Omului, pot spune ca scoate Omul din casa -de acolo unde are deplina caldura sufleteasca si duce in strada de cel mai multe ori il duce in ploaie, ca si cum face un dus rece societatii spre a se trezi la realitate... Pot spune ca este fotograful care integreaza Omul in arhitectura urbana?...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #4 on: March 02, 2010, 12:34:06 PM » |
|
Cu riscul de a divaga de la critica fotografiei postate, dar īn acelaşi timp de dragul discuţiei care devine interesantă, pot spune că dilema cu care se īncheie paragraful tău īmi aduce aminte de eterna dilema: "Zebra are dungi negre peste blana albă sau dungi albe peste blana neagră ?" Cam aşa ceva se īntāmplă cred şi cu fotografia de stradă. Se fotografiază strada īn sine, īn care oamenii sunt doar nişte figuranţi sau se fotografiaza strada tocmai pentru a accentua prezenţa omului ? In cazul lui Rui Palha ne ajută faptul că fotografia de stradă pe care o practică are o consecvenţa plăcută, am văzut că predomină īn cadrele lui ploaia şi oamenii care īncearcă să se ferească de ploaie intr-un fel anume, etc. ceea ce mă poate duce cu gāndul că el fotografiază cu prioritate strada şi īn subsidiar oamenii...dar poate este doar impresia mea...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #5 on: March 02, 2010, 06:23:06 PM » |
|
Am plecat de la ideea ca Omul este mai important (dpdv spiritual si nu numai..) si am vazut ca Omenii sunt prezentati de Rui oarecum stanjeniti - oameni care au nevoie de protejare, aparare... sa fie arhitectura acel ceva care le ofera protectia... Oricum este clar ca privind lucrarile Lui la "gramada" ma copleseste acel sentiment de a avea nevoie de protectie de a se apara cu ceva de ceva... Re: treaba cu zebra... 
|
|
|
|
« Last Edit: March 02, 2010, 06:23:32 PM by DanielTomiuc »
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #6 on: March 03, 2010, 09:50:56 PM » |
|
reintorcandu-ne la cadru, mai observ cateva lucruri...desi subiectul e un copil, trasaturile lui nu sunt deloc "copilaresti" , are cateva mici cicatrici, riduri la ochi oarecum...sunt curios care este povestea acestui cadru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #7 on: March 03, 2010, 10:34:18 PM » |
|
Intrebarea ma face ravin iar la Rui... Tipu este din Portugalia, traieste in portugalia, si toate fotografiile sale sunt momente capturate in strada, comunicam in Franceza, (limba neutra) si vorbim mai mult despre fotografie de cat despre fotografiile sale sau ale mele. Dar acest copil este un copil al strazii  restul nu mai spun ca se intelege...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #9 on: March 05, 2010, 11:30:12 PM » |
|
Eu il vad ca pe o declaratie...apropos de rolul femeii in societate. Face balet oarecum fortata (vezi gestul de durere sau disconfort pe care il face cu mana), hainele par incomode, inconfortabile pentru un asemenea dans...pe care totusi il face...si il tot face...necontenit asteptam si alte viziuni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #10 on: March 06, 2010, 10:18:08 AM » |
|
Vad o poveste complecta, dar pe jumatate, lipseste cel care conduce dansul, lipseste barbatul din acesta scena, oare autoarea prezinta tocmai acest lucru? sau promoveaza valorile de gen "Femeia este egala cu barbatul" pentru ca daca ar vrea sa transmita acest mesaj atunci greseste! Femeia este subunitara barbatului, Il complecteaza pe barbat dar nu este egala cu El. Studiindu-i mai multe lucrari, vad ca pune barbatul mai prsus in mai toate lucrarile Ei, ceea ce ma ajuta sa vad si aici in acest cadru ca imi arata o Femeie care, fara Barbat se cam "chinuie"... si in concluzie ai dreptate... rolul femeii in societate Ea este cea firava si slaba nu El. Ea este o complectare pentru el dar nu un intreg egal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #11 on: March 06, 2010, 04:05:17 PM » |
|
ma gandisem partial si la interpretarea pe care ai dat-o tu...ceva de genul ca ea plange dupa el...e o fotografie care poate arata nu atat prezenta ei ci cat absenta lui... oricum ai lua-o e o fotografie foarte poetica...ar fi o buna sursa de inspiratie pentru cineva cu sensibilitate poetica...sa scorneasca niste versuri potrivite... Unde esti Ceritte...? 
|
|
|
|
« Last Edit: March 07, 2010, 10:01:36 AM by Razvan Florea »
|
|
|
|
|
|
Gabriel Stanciu
|
 |
« Reply #12 on: March 07, 2010, 09:49:20 AM » |
|
Eu o vad un pic altfel decat voi. Femeia, in postura respectiva sugereaza o zbatere interioara, un zbucium, asteptare si durere. Pozitia mainii contureaza si mai mult atitudinea descrisa. Ea poate-l asteapta pe el, dar poate il plange, pote plange o dragoste pierduta sau interzisa, poate plange un copil. Pot fi multe interpretari. Nu am vazut celelalte lucrari ale fotografului, dar daca e asa cum spune Daniel, poate fi o explicatie si imaginea sa fie tratata ca un "half", un lucru neimplinit, ca sa fiu mai scurt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viorel Anghel
|
 |
« Reply #13 on: March 07, 2010, 10:46:47 AM » |
|
Bai tata asta e ca la poezii. Dezbatem virgula de la jumatea versului sa deducem daca poetul era la andropauza sau nu avea impozitele platite. Va dau un sfat. Impresia primelor 10 secunde de privire a pozei conteaza.Ce se trezeste in voi in timpul asta e definitoriu. Restul e filozofie de pahar. Nu cautati intentii ascunse la o poza facuta cu 1/500 sec.......v-ati prins ce vreau sa zic? Asta e farmecul fotografiei fata de alte arte. Ce ai prins asta e....e mai rapid ca la pescuit cand misca pluta .....
|
|
|
|
« Last Edit: March 07, 2010, 10:47:20 AM by Valahu(Viorel Anghel) »
|
|
|
|
|
|
Viorel Anghel
|
 |
« Reply #14 on: March 07, 2010, 10:49:42 AM » |
|
Si afgana aia cu ochii cristalini a fascinat vre-o 5 ani ......daca stiti poza...cand se duse poznarul dupa "spe" ani inapoi,gasi o femeie maritata care nu a avut parte din banii castigati de el cu cadrul ala,invinsa de greutati cu un barbat imbecil langa ea...... Azi sunt prozaic....facem foto la nus ce cucoana......ne laudam ca tinea nus cum mana si nus cum curu.......o poveste a dansatoarei ma captiva....un cadru ca asta ma duce la o realizare tehnica buna si atat
|
|
|
|
« Last Edit: March 07, 2010, 10:52:26 AM by Valahu(Viorel Anghel) »
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #15 on: March 07, 2010, 11:03:26 AM » |
|
Rolul unui astfel de topic rezida in faptul ca gasim de pilda pe multe galerii de arta o gramada de fotografii celebre...fara nicio descriere...sunt pur si simplu celebre si atat. Incercasem de pilda sa gasesc cateva cuvinte despre celebra imagine "Pepper" a lui Edward Weston. Gaseam numai expresii de genul "Estonishing image of a pepper" "Creative approach" si cam atat...mai se mentiona pretul, tipul de print...si cam atat. Uneori e bine sa iei o opera de arta...si sa o diseci cumva, sa ii cauti sensurile, originile...nu cred ca studentii la facultatea de arta se rezuma doar la prima impresie, la factorul de "oau" si cam atat. Iar daca noi facem interpretari care poate nu au legatura cu mesajul de facto pe care artistul a vrut sa il transmita atunci acest topic e un exercitiu benefic deoarece E bine sa verbalizam acel "oau" ocazie cu care ne cultivam si latura sensibila si ne cultivam un spirit critic Toate bune 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DanielTomiuc
|
 |
« Reply #16 on: March 07, 2010, 07:53:10 PM » |
|
Pregatesc Jack'ul 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #17 on: March 08, 2010, 10:15:33 AM » |
|
Incepem saptamana cu un nou cadru. Autorul fotografiei este Roger BallenSursa fotografiei este http://www.rogerballen.com/
|
|
|
« Last Edit: March 08, 2010, 10:40:50 AM by Razvan Florea »
|
|
|
|
|
|
Razvan Florea
Guest
|
 |
« Reply #18 on: March 10, 2010, 05:54:14 PM » |
|
ok...nu se baga nimeni...? ori e fotografia prea complexa si mesajul prea abscons...ori pur si simplu nu transmite niciun mesaj  incercam cu ceva mai familiar autor: Richard Avedonsursa: http://www.richardavedon.com/#mi=2&pt=1&pi=10000&s=14&a=1&p=0&at=0 --------------------------------------------------------------------------------- COPYRIGHT NOTICE Copyright © Richard Avedon, All rights reserved. This artwork can't be used without written consent from its author.
|
|
|
|
|
|
|
|
alinpetrus
Avansat
Agora Foto

Apreciere: 4
|
 |
« Reply #19 on: March 12, 2010, 07:59:32 AM » |
|
Traim intr-o lume a contrastelor. Insa ceea ce caracterizeaza aceasta lume este si ceea ce socheaza cel mai mult ... si asta poate reprezenta un paradox. Cele doua linii contrastante pe care le abordeaza autorul aici pot avea efectul amintit. Firavitatea reprezentata de subiectul uman din cadru, invaluit in eleganta miscarii si pozitiei sale mlancolice completate de tinuta (imbracamintea) acesteia, amplasata in mod maestros in... nu imediata apropiere ci chiar in salbaticia si dinamismul insasi reprezentat de elefantii aflati in miscare ... creaza in mod evident senzatia pe care o spuneam... Poate aceasta imagine, intr-un mod sau altul, este o oglinda a noastra, a oricaruia dintre noi... Mai ales in astfel de vremuri. Pe langa mesajul puternic aceasta imagine poate sa se bucure si de o contemporaneitate constanta ...
|
|
|
|
« Last Edit: March 12, 2010, 08:03:23 AM by alinpetrus »
|
|
|
|
|
|